Mnoho maminek přemýšlí o tom, zda je vhodné, aby jejich miminko mělo dudlík, kdy mu ho mohou nabízet a na jak dlouho přes den a kdy je vhodné ho začít odnaučovat.

Naše odpověď vychází ze znalostí vývoje pohybů jazyka. V prvním půlroce života miminko využívá svůj jazyk především k sání a prozkoumávání hraček. Při sání se jazyk pohybuje směrem dovnitř a ven v horizontálním plánu. Pokud v tomto období nabídneme dítěti dudlík může to být pro miminko velmi přínosné, protože díky tomu, že trénuje „nenutritivní sání“, tedy sání dudlíku, učí se sání kontrolovat, což potom ovlivní i jeho schopnost koordinovat sání, polykání a dýchání při sání mléka.

V šesti měsících věku se ale situace začíná měnit. Výrazně se zvětšuje vnitřní prostor úst dítěte, což mu umožňuje pohybovat jazykem s vyšší variabilitou. Začíná jím pohybovat do stran a také nahoru a dolů. V době od půl do roku věku se mění způsob sání. Dítě se učí polykat tak, jak už bude polykat po celý život. Hrot jazyka se dotýká patra za horními zuby, jazyk vytvoří peristaltickou vlnu při které se dotýká patra a nakonec poklesne kořen jazyka.

Pokud se dítě naučí včas polykat zralým způsobem, ovlivní to mnoho oblastí jeho života. Zubní oblouk v horní čelisti se mu krásně rozvine, díky čemuž se mu nebudou v přední frontě těsnat zuby, obličej bude atraktivnější a dítě bude zdravější, protože tvar horní čelisti a patra ovlivní i tvarování nosohltanu a vedlejších nosních dutin. Rozvinuté horní patro je také jedním z mnoha faktorů ovlivňujících další vývoj srozumitelné řeči.

Pokud v tomto období necháme dítěti po celý den v puse dudlík, zabráníme jazyku v tom, aby se mohl učit polykat zralejším způsobem. V tomto období je tedy přínosné začít postupně omezovat frekvenci používání dudlíku a to jak přes den, tak i v noci. Je vhodné ho dítěti nabízet jen pro uklidnění a nebo při uspávání a pouze krátkodobě. Nenechávat ho dítěti v ústech po celý den. V roce věku je vhodné dudlík úplně odstranit.

Dudlík ano či ne?
Sdílejte na své oblíbené síti...

Kontakty